lördag 6 april 2013

Varför så upprörd över en leksak?

Frasses-leksaken bestod av skrapbilder med handväskor, högklackade skor, glittriga små klänningar och annat som skulle tryckas ut ur ett kartongark och användas för att designa olika outfits på en pappersdocka. Många tänker säkert att det är väl inte så farligt? Ofta använder vi föräldrar barnet som ursäkt när vi inte orkar ta ställning. "Hen ville så gärna ha den." "Alla hens kompisar har sådana." "Jag hade minsann en sån, och jag tog inte skada av det." Det är ganska enkelt att ta till sådana argument i stället för att ta konflikten med barnet, butiken och resten av omvärlden.  

Anledningen till att jag reagerar så starkt på det här är att Frasses-leksaken och liknande leksaker förstärker den redan väldigt förtryckande synen på hur tjejer och kvinnor ska vara, och vad de ska bry sig om. De förmedlar budskapet att barnet ska ha snygga kläder och smal kropp, vara sminkad och fokusera på utseende. Sådana leksaker är inte lämpade för något barn överhuvudtaget, och definitivt inte för en 2-åring! 

Katrine Kielos skrev en riktigt bra krönika om detta i samband med toalettmålningen på Tunaskolan i Luleå. Läs & rys Flickors dåliga självkänsla handlar om vuxenvärlden.

Och tvivlar någon fortfarande på att utseendefixeringen är skadlig för barnen, kan ni kika lite på den här notisen från Expressen för några dagar sedan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar